Svänzons nya cd - Favoriter genom tiderna.


Här kommer mina funderingar omkring Svänzons nya cd - Favoriter genom tiderna.


1 Du finns kvar i mina drömmar - Mårten Eriksson 2006.

Ja det är just var de här grabbarna gör hos mig. De har funnits kvar sedan den där kvällen i Malung när jag blev sjuk och fick gå hem och lägga mig. Det första spåret på deras samlingsplatta börjar med denna något färskare låt som ändå låter oss förstå att det ska komma många låtar efteråt som vi lyssnare på olika sätt haft våra drömmar till.


2 Higher and Higher - Gary Jackson, Raynard Minor and Carl Smith 1967

Denna sång gjordes I original av gruppen The Dells, 1967. Mer information om den finns att läsa på "songfacts"

Den har framförts av många stora artister och med dess tidlösa rytmer fungerar den än i dag som en bra danslåt.


3 E de´ så här - S Hallgren 1994

Detta är den låt som jag fastnat mest för i texten. Man får höra en berättelse om hur det går till ute på krogen. Frågan ställs om det är så här man letar kärlek idag. Det är lätt att känna igen sig i orden och visst undrar man ibland på samma sätt som kompositören. Melodin känns lite trallig och det är inte någon låt som jag skulle känna glädje att dansa till. Den har ett stillsamt vemod och det är en ovanligt slät melodi för att vara lämpad för dansgolvet. Om det inte var för den innehållsrika texten som jag gillar så kunde jag gärna vara utan den här låten.


4 Bilderna av dig - H Trus, K Svenling, M Sundström 2003

Denna låt gjorde bandet som singel år 2003. Här är det så där typiskt modernt. Man vet inte hur man ska dansa, om man ska välja bugg eller snabbfox. Vilken tur att det är fritt att välja för jag kan nog köra lite av varje i den här låten.


5 Guardian angel - Doutscher/Erans-Ironside, 2001

Oj vilken röst! Här börjar vi med att gå ner i källaren och där möts vi av vibrationer som får luften att dallra. Jag ryser och njuter fullkomligt när de här grabbarna körar i olika stämmor. Många har gjort sin version av den här låten men denna är så speciell där man väljer att köra med en basstämma.


6 Hon Ljuger - L.Lindbom - 1994

Det kanske hon gör men det gör inte jag. Nu ska jag berätta sanningen. Det här är säkert en låt som jag gillade när den kom ut. Introt ger en känsla av att det ska bli något riktigt bra men sitter jag bara och väntar. Det här är en cd med 22 låtar samlade från 30 år som Svänzons spelat. Det är buggtempo på den här låten men den ger mig bara ett trist rakt spår att dansa på. Här händer det inget som får mig att vilja ha med den i dagens repertoar.


7 Just en man - U.Håde'n H.Sjöber J.Carlsson - 1998

Här har vi en traditionell foxtrotlåt. Det här är en sådan låt som jag kan lägga in som lugn låt i den mix vi spelar upp på våra motionsdanser. Det som är så bra med den är att den har man verkligen hör hur takten då man är nybörjardansare. Många äldre som dansar traditionell foxtrot har också svårt för att dansa då det blir för lugna ballader. Den här låten är lugn och fin men håller ändå ett tempo så att de dansande får styrfart. Det är en härlig sång och man vill gärna sjunga med. Det är så här det ska vara för att alla ska kunna dansa.


8 Allting i din han - Markos Ubeda / Dan Attlerud - 2008

Håll i hatten, Det här är en av de nya låtarna och jag borde nog jubla som ständigt söker efter ny musik att dansa till. Det är full fart och Svänzons framför låten på ett mycket bra sätt. Schlagerlåtar är ofta bra som danslåtar. Den som gillar den här låten måste bli fullkomligt lyrisk av detta. Mer sån här dansmusik så får vi nog fart på ungdomarna också.


9 Sommaren 65 - L Lidbom 1994

Här kommer en av mina favoriter på skivan. Jag får den härliga känslan av att man kan improvisera sin dans och låta sig föras av en man som har rytmen i blodet. En behaglig sång som med texten väcker mina tankar. Jag försöker minnas sommaren 65 och trots att jag var liten då så finns det några saker jag minns från det året. Jag hade lärt mig cykla och fick ett trasigt cykelstyre i ögat. Det var 7 personer som höll i mig när läkaren sydde fast mitt nedre ögonlock. Jag klarade synen och har bara ett litet ärr kvar. Jag minns också att mina knän alltid var skrubbiga. En annan sak jag minns var sopgubben som kom en gång i veckan. Han var alltid så snäll. Jo då visst minns jag den sommaren. Vi har alla våra minnen som var med då. Jag skulle fylla 5 så det blev inga resor till Paris som man sjunger om. Jag har förresten inte varit dit än heller. När jag hör den här låten drömmer jag mig bort. Jag vill resa ner till södra Europa igen. Där har jag inte varit sedan vi tog bilen dit för 20 år sedan till Venedig och Porec. Men hallå varför är det inget italienskt på skivan?


10 Last forever - Bryan O'neal

Denna gjorde de som singel år 1989. Det är åter en låt som väl representerar den tidens musik. Jag har aldrig fastnat för den och för mig blir det en bakgrundslåt som inte engagerar mig något speciellt.


11 Det borde vara jag Ulf Härnström 2002

Ulf som skrivit den känner jag mer till från hans tid i Blender. Den gruppen har jag hört oerhört många gånger och de spelade Ulfs låtar där. En sak som jag har tänkt på när jag dansat till Svänzons på senare tid är att de har valt att spela på 4 man utan någon keyboardist. De har i stället datafiler med pålagd musik. Detta är något som de flesta banden har idag så det är inget märkvärdigt med det men det blir så påtagligt när man väljer bort en nyckelperson på scenen. Det märks så tydligt då. Vad jag upplevt ibland är att när jag dansat till Svänzons och hör hur det spelas på klaviatur så kan jag föreställa mig att Ulf står där uppe och spelar. Jag har lärt mig hur han spelar och skulle inte alls bli förvånad om det är han som gjort deras bakgrund. Den här låten är bra och jag är glad att de valde att ta med den.


12 She looked like an angel - Örjan Berggren 1982

Svänzons egna stora låtskrivare Örjan skriver låtar som jag gillar. Det är den speciella stil på deras egna låtar som får mig att tycka så mycket om dem. På 80 talet när den här låten gjordes var det disco som gällde och det hörs tydligt hur man genom de olika decennierna hållit sig till det som varit populärt för tiden.


13 Maria  - Ö Berggren/A Carlsson 1995

Här är det massor med kärlek. Ingen text kan passa bättre in att lyssna på nu när sommaren börjar lida mot sitt slut. Den träffar mitt i prick när jag nu sitter och småfryser. Jag lystrar till hans ord och gläds åt att höra mitt andranamn Maria sjungas. Hela dagen har jag frusit och tänkt på att det i morgon är den första höstmånaden. Här sitter jag ensam och tröstar mig med att höra de fantastiska orden att mister man en så står dig tusen åter. Visst har man väl haft en dröm om sommarromans och att kanske möta kärleken på våren. Det känns lite snopet att se hur ännu ett år gått och man vet att en höst är på väg då man ska sitta och kura skymning ensam framför sin öppna spis. Då är det tur att det finns goa låtar som den här att lyssna på i brasans sken.


14 Marken blommar där du går - I "Pling" Forsman/J Nyman 1995

Här är ännu en trallig 90-talslåt. Som flera av de andra melodierna från den här tiden så ger det mig inte så mycket att säga. En i mängden bara som går in genom ena örat och ut genom det andra. .


15 Solen värmer mig - Örjan Berggren 2008

Detta är den bästa låten på hela skivan. En helt nyskriven låt som jag tog till mig direkt. Den tar mina tankar långt bort från den plats jag befinner mig på. Här har han plockat fram hela sitt artilleri med förförande känsloladdade ord, toner och röstresurser. Vill man bli kär ska man dansa till den här låten. Jag vet att den får mig att må bra även då jag intar ryggläge i en soffa klockan 1 på natten med en värkande mage. Jag har nämligen testat det i Malung i år. Jag glömde för en stund bort både tid och rum när den här låten spelades. Framför mig kunde jag se bilder av en varm strand och höra vatten som kluckade mot bryggan. När jag tittade ut från fönstret där jag låg kunde jag skönja denna fina älv. Drömmen om en fin varm dag som den här låten handlar om fick mig att må riktigt bra. Den har en läkande kraft!


16 Kom ner på jorden - P Pettersson 1994

Nu kan jag börja förstå varför vi tappat en generation dansare. Det här är inget kul alls. Texten är töntig och det kanske var just denna typ av låtar som satt en besvärande töntstämpel på dansbandsmusiken. Jag tycker inte att detta är någon låt att hänga i julgranen alls. Däremot så är det ett väldigt bra exempel att ta med på den här plattan. Det är en samling genom tiderna och då kan man inte plocka bort några år som man passerat. Men det är tur att allt inte låter så här hela tiden ute på dansgolven idag. Den här låten går fetbort i dagens repertoar.


17 Love me tonight - Örjan Berggren 1979

Oj vilken gammal goding. Här njuter jag av allt som hör till gammal god dansmusik. En självklarhet på den tiden var ju saxofonsolon som lyfte musiken. Mer saxofon åt folket säger jag. Det ger en helt annan stämningskänsla åt musiken. Att det är en gammal låt tar man inte alls miste på och jag hade nästan glömt bort den. Kul att få uppleva gamla minnen igen.


18 Take this hammer - 1972

Denna gamla traditionella låt är lite av kuriosa på denna platta. Det visar hur det var på den tid då det begav sig. Nu inser jag att Svänzons alltid varit lite speciella. Redan då de började spela för drygt 30 år sedan valde att framföra musik som kanske inte alltid kopplades samman med dansband. Fast det är klart att de är ju faktiskt ett band som startade på den tiden då dansbanden föddes. Det är de här banden som är skapare av dansbandskulturen. De hade sina olika inspirationskällor. Här hör vi vilken musik som födde det här dansbandet en gång i tiden. De har hittat musik som är funktionell att dansa till men ändå folkligt kära och lätta att ryckas med i. Den här låten passade in i den tidens musik och jag kan tänka mig att den var önskad en hel del på 70 talet då den spelades in av dem första gången.


19 Sommaren är här igen - Jeaon/Vilkas/Jax/Pilo/Magnus Wiklund 2004

Så här låter bandet idag. Här hör vi igen att Svänzons hängt med genom tiderna och funnit sig tillrätta även i 2000-talets musik. Det är så här jag vill att det ska låta då jag går ut på dans idag. Att de är flera i bandet som sjunger gör att de kan lyfta sin repertoar på ett varierat sätt. Den här låten är det Ola som sjunger. Jag ser framför mig hur han skuttar runt på scenen i grönlandsparken i Malung. Förra sommaren var han sjövild där och jag hade kul åt honom när han fick svårt att ta sig upp igen efter att varit nere vid publiken och roat oss en stund där. Sommaren var här i år igen som han sjunger och jag missade dem inte där denna gång heller. De är ett gäng goa killar som jag ser och hör allt jag kan av. Fler somrar kommer och när den är här igen så hoppas jag att det blir ytterligare ett minne från Malung. I år var det deras unga trummis Viktor som fick mest av min uppmärksamhet. Han var nominerad till en guldklave men det räckte inte till en seger för honom i år. Men han har tiden för sig och kommer säkert igen fler gånger.


20 Anna kom hem - Örjan Berggren 1994

Av alla de sånger som är med på denna cd så är det här den jag känner igen mest. Den här har jag dansat otroligt många gånger till. Det är en sådan låt som man gärna har med i musikmixar att dansa till. Det svänger och är ett tryck i den så man börjar dansa av tryckvågorna. Det går helt enkelt inte vara still när man hör den. Här bryr jag mig egentligen inte så mycket om texten i verserna men däremot så sjunger jag med hejdlöst i refrängen.


21 I en klosterträdgård -  Ketelbay 1977

Detta är unikt! Idag vet jag inte många band som spelar någon instrumental låt. Jag började fundera på det när jag hörde denna sista låt på skivan. När slutade man egentligen att spela instrumentalt på danserna? Förr var det vanligt med några melodier varje kväll då det skulle vara saxofon givetvis. Har det något samband med att det minskat med saxofonister i banden och att man nu nästan aldrig spelar instrumentalt. Hur som helst så saknar jag ibland dessa underbara avslutningar på en fin danskväll.Det här var en lång sammanfattning av alla de känslor jag fått inom mig de gånger jag hört den här skivan sedan jag fick den i somras. Den har förgyllt några av mina ensamma kvällar. Den har gett mig en liten historielektion om musikens utveckling genom åren. Jag kan faktiskt förstå bättre nu varför dansbanden blev betraktade som töntiga på 90 talet. Det var en tid då musiken var i mina öron helt förskräcklig. En gång för något år sedan sa min yngsta som att han tycker att den bästa musiken skrevs före 80 talet. Jag är nog benägen att hålla med honom om man ska se på musiken fram till idag. Jag tycker att det har vänt nu. Hoppas att det är en positiv trend att dansbanden producerar musik som går hem hos ungdomarna också.När jag sorterar bort de låtar jag tycker mindre om så blir det ändå kvar hela 14 låtar. Det är ett mycket gott betyg tycker jag på en samlings cd över så lång tid. Tack Svänzons för denna underbara samling. Det är härligt att ha den att lyssna på ifall jag inte hinner höra er på någon annan plats innan ni spelar hos mig.


Ni är välkomna hit på Lucia och då är jag lovad att få höra italienska också.


Om

Min profilbild

Nina

Dans är det jag älskar mest av allt. Det blir en massa resor genom landet för att testa olika dansplatser. Mina favoritorkestrar är de som spelar lite modernare musik.
RSS 2.0