Lyssnar på Date´s plattor

De senaste dagarna har jag lyssnat en hel del på Date´s alla plattor på spotify. Jag hade glömt hur mycket bra musik de hade spelat in. Det slår mig att det de var ett av föregångsbanden när det gäller den moderna musiken i början på 2000-talet. De plattor som kom år 2000 ”Kvällens sista dans” och år 2001 ”Allt mina ögon ser” och är de som jag förknippar med Date. Det var då jag lärde mig deras signum och det var helt klart de bästa plattor som de gjort. Den andra av dessa var väldigt lationoinspirerad och med ett härligt sväng som jag gillar. År 2004 kom ”Sjunde himlen” och den var nästan rakt igenom en mysfoxplatta men som tyvärr inte alls satte några spår hos mig. Den hade jag glömt bort helt.

Det hände dock något med bandet efter några år och jag tror att det har med dansbandskampen att göra. De spelade in en cd år 2009 ”Här och nu” och där känner jag inte igen bandets stil längre. Det är flera covers på gamla uttjatade låtar. Jag tror att de har fångats av dansbandskampens image och istället för att gå vidare med sitt eget signum så blir det en massa retro. Jag blir besviken på band som inte fortsätter framåt och ännu mer ilska känner jag över de producenter som vill att de riktigt bra moderna banden ska sälja ner sig i det åldriga musikklistret. Låt dem få utvecklas framåt istället.

Jag vet inte varför men av någon anledning så spädde de på eländet med att spela in en till platta år 2012 ”A date with 60´s”. Hur kul är den på en skala? Nu ska jag väl säga att det är verkligen tur att jag kan de här killarna hur de jobbar på en danskväll så därför bokar jag dem ändå på mina danskvällar. Om jag inte känt till dem och bara hört den plattan så hade de inte fått något jobb av mig. De är fortfarande ett bra modernband. Det är verkligen inget fel att dansa till dem men jag har hört flera som säger att de skulle ha uppskattat om bandet hade fortsatt i det spår de hade tidigare. Just nu önskar jag att de gör en ny platta med mera nytt material för det vet jag att de gör så otroligt bra.

Tips att lyssna på: Åsa Karlström i Cityradion Karlskoga

Åsa Karlström är en av höstens gästtalare i Cityradion Karlskoga. Hon har varit där och haft en hel timme och presenterat musik kopplat till hennes tankar. Det var valt med omsorg och varje melodi har ett innehåll som passar in i hennes berättelse.

Jag som fått det stora nöjet att umgås med henne och lära känna privat vet vilket liv hon har bakom sig. För mig är det inte första gången jag hör henne berätta om sin uppväxt men det är starkt. Jag skulle önska att alla hörde hennes berättelse för den ger även den svagaste människan en stark framtidstro.

Åsa har under de senaste åren haft stora framgångar med sina låtar, två guldklavar och i år även SKAP priset som kompositör. Hon berättar för oss om den väg hon fått gå och skepsis hon mött på vägen. Det är dock tur för oss att hon är envis som satan annars hade vi gått miste om mycket fina sånger som hon skrivit.

Den här timmen talar hon också om kraven vi har på oss i samhället och hur det påverkar vårt liv. Jag får mig själv en tankeställare och vet att hon har så rätt. I hennes berättelse får vi flera bra tips på enkla metoder som kan göra livet mycket lättare. Det handlar om grå eller blå linser och att vi kan välja själva vilka vi föredrar att sätta på oss.

http://www.citytorget.com/citygast/asa1.mp3

http://www.citytorget.com/citygast/asa2.mp3

http://www.citytorget.com/citygast/asa3.mp3

Lyssna på alla tre ljudfilerna så du inte missar något

Om

Min profilbild

Nina

Dans är det jag älskar mest av allt. Det blir en massa resor genom landet för att testa olika dansplatser. Mina favoritorkestrar är de som spelar lite modernare musik.
RSS 2.0