Dans för skôj skull

Dansa är kul eller som man brukar säga skôj. Det är därför som flera hundra tusen människor tar på sig skorna varje vecka och beger sig till någon plats där man får ägna sig åt denna trevliga företeelse.


En av alla de platser som finns runt om i landet gästade jag i måndags. Det var i Hällefors 7,5 mil norr om Kristinehamn. De dansar i folketshus varje måndag kl. 19 - 21. Det är en förening som kallar sig för¨"Dans för sköjs skull". Två av dem som tog hand om det känner jag sedan tidigare Kent och Marie. Kassören tog emot och alla betalade 20 kr utom jag för första gången får man prova gratis. Därefter startade musiken som de spelade från dator. Det var mycket bra modern musik som jag gillar. Så snart musiken startade satte alla ca 30 personerna igång att dansa.

image576

image577

image578

image579

Jag blev ditbjuden av Benny som kommer därifrån och brukar vara där då han kan. Mina tidigare erfarenheter från motionsdanser har varit lite olika. Mina förväntningar var inte alltför höga med tanke på att det var första gången jag var dit och det brukar vara överskott på damer. Men jag hade inte alls kunna föreställa mig denna otroliga vänlighet som mötte mig där.


Jag kunde genast se att det fanns minst 3 män till där som jag dansat med tidigare. Jag tänkte att de ska jag nog få dansa med om jag har tur och så får jag väl inte vara fegare än att jag bjuder upp själv om man ska få kul. Döm om min förvåning men jag hann inte bjuda upp en enda gång på hela kvällen. Innan paus hade jag dansat med i stort sett alla män där. De bjöd upp på en gång när de såg att det var någon ny som kommit dit. Dessutom så var de flesta mycket duktiga dansare. Stilen var den som danspedagogerna lär ut där tjejen förs med första steget framåt. Det var denna stil jag lärde mig från början så jag har inget problem med detta men det är lite ovant nu då de flesta börjat dansa en riksstil med fria steg för killen och tjejen bak i första steget. Som tjej är det bara att försöka låta bli att tänka på det och bara följa med så går det bra.


Efter en stunds dansande blev det visning av en ny buggtur. Det var Marie som instruerade genom att visa med Maria hur man skulle göra. De brukar visst göra så ibland att de visar något nytt att träna på. Det blir mycket roligare så när man kan bygga på sina kunskaper och dela med sig av det man kan. Det är helt frivilligt att vara med på denna lilla lektion men jag såg inte någon som avstod.

image580

När halva tiden gått tog vi paus och bjöds på kaffe och kaka. Då smakade det verkligen gott att fika. Man passade på att prata lite om olika danser och fester som var på gång.

image581

De flesta verkade känna varandra och sammanhållningen var god. Ändå kändes det omedelbart att det var helt OK att komma ny hit. Jag är klart imponerad och säger bara att om ni som läser här råkar befinna er i närheten av Hällefors en måndag. Passa då på att besöka de här dansmänniskorna. Det är väl värt ett besök där.


Hur gör man?

Den här helgen har jag avsatt en hel del tid för att umgås med grabben. Det är sista dagarna nu som han är hos mig innan pappan kommer tillbaka hit efter några veckors jobb i Panama. Det finns ingen dans på nära håll mer än på krogen Wiktoria i karlskoga där Highlights spelar i kväll. Jag har aldrig varit dit någon gång när det varit dansband där men har hört vad andra berättat. Det ska visst vara massor med unga fulla där och inte alls dansbart på golvet. Därför avstod jag från dansen i kväll och ska sätta mig med Eric och pyssla med musik i stället. Han har arbetat med ett program som heter FL Studio nu i snart 4 månader och komponerar minst en ny låt varje dag!! Det är mest Techno han gör. Jag är otroligt imponerad och skulle önska att jag kunde hjälpa honom att gå vidare och hitta något sätt att få ut sin musik. Mycket av det han gör är remix på andra låtar men en del är helt eget material. Jag känner det som att jag fått en uppgift att försöka hjälpa honom med detta. Är det någon som läser här som kan ge mig tips så tar jag tacksamt emot det. I kväll tog Ola med sig 20 låtar som Eric gjort för att ha i bilen och lyssna på. Det är ju otroligt att hans äldre bröder ber att få hans musik med sig. Men faktum är att t.o.m. jag har börjat gilla att höra på det. Jag har fått några favoriter som jag kan sätta på ibland när det blir tyst här.Nya tag

Ja då var det bara att konstatera att det inte blev någon kurs för ungdomarna som jag tänkt i höst. Jag har erbjudit 2100 elever i högstadiet och gymnasiet här i kommen en gratiskurs i bugg på lördag. Jag fick EN anmäld till detta. Nu ska jag fundera ut något annat sätt som kanske kan locka de unga att börja dansa. Vi får väl se vad det blir men jag ger inte upp för en motgång. Jag är hur som helst glad att jag fått vara med och starta upp söndagsdanserna här i stan i år. Det har ju gått bra i alla fall.

Om

Min profilbild

Nina

Dans är det jag älskar mest av allt. Det blir en massa resor genom landet för att testa olika dansplatser. Mina favoritorkestrar är de som spelar lite modernare musik.
RSS 2.0